Wednesday, May 13, 2009

Apa Nak Jadi?...

Saya hairan......kenapa mat-mat rempit suka merempit?......adakah kerana kepuasan diri? atau kerana habuan yang bakal diterima?....

Saya ada terbaca di akhbar baru2 ini tentang seorang gadis.....tapi apa yang menghairankan saya ialah kata-katanya yang berbunyi :

“Setiap malam minggu, kami akan keluar merempit dan menonton aksi liar Mat Rempit di sekitar ibu kota menunjukkan kehebatan masing-masing."

“Saya puas kerana dapat mengenali ramai ‘kaki rempit’ berhati batu dan kagum mereka tidak mempunyai perasaan takut serta sayang kepada nyawa sendiri ketika melakukan aksi di jalan raya,” katanya.
Kata-katanya yang menghairankan saya ialah "menunjukkan kehebatan masing-masing"..... Kehebatan apa? Siapa yang lebih laju? yang lebih berani membuat aksi-aksi berani mati? kehebatan itukah yang dimaksudkan? Bukankah Allah telah berfirman :
"kemudian kamu pasti akan ditanyai pada hari itu tentang kenikmatan (yang kamu megah-megahkan di dunia itu). (At Takaatsur: 8)
"Ketahuilah, bahwa sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah- megah antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridhaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu."(al-Hadiid : 20)

Kedua, "tidak mempunyai perasaan takut serta sayang kepada nyawa sendiri"...... saya teringin nak bertanya kepada mereka-mereka yang dikatakan konon tak takut mati ni ; sekiranya anda menemui kemalangan dan ditakdirkan anda mati, maka apakah selepas itu?.. samakah anda dengan mereka-mereka yang tidak takut mati demi menegakkan agama Allah dimuka bumi? seperti pengebom-pengebom berani mati di Afghanistan,Iraq dsbnya.....Samakah ??....."Dan di antara manusia ada orang yang mengorbankan dirinya karena mencari keridhaan Allah; dan Allah Maha Penyantun kepada hamba-hamba-Nya."(al-Baqarah : 207)

Sekiranya mereka adalah juara..... apakah habuan yang akan diterima?

1. Arak kah?


Dapat minum arak mahal...... mabuk.....hilang semua masalah buat sementara.... kemudian apa?.....

"Sesungguhnya syaitan itu bermaksud hendak menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu lantaran (meminum) khamar dan berjudi itu, dan menghalangi kamu dari mengingat Allah dan sembahyang; maka berhentilah kamu (dari mengerjakan pekerjaan itu)."(al-Maaidah : 91)


2. Perempuan-perempuan yang cantikkah?


Dapat menyetubuhi seorang atau dua orang perempuan yang cantik..... adakah mereka secantik bidadari-bidadari syurga? dan ketahuilah bahawa perempuan-perempuan solehah yang memasuki syurga adalah lebih cantik dari bidadari-bidadari syurga....sungguhpun di dunia ini mereka tidak cantik.....

"Di dalam syurga itu ada bidadari-bidadari yang sopan menundukkan pandangannya, tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka (penghuni-penghuni syurga yang menjadi suami mereka), dan tidak pula oleh jin.(ar-Rahmaan : 56)


3. wang yang banyakkah?

dapat duit,boleh bayar hutang,boleh beli itu ini....lagi?....lama-lama duit pun habis......lalu apa?...


Ketahuilah, bahwa sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah- megah antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridhaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu.(al-Hadiid : 20)


Tidak cukupkah janji-janji Allah untuk hamba-hambanya yang mentaatinya dan amaran-amaran Allah terhadap mereka yang mengingkarinya?"Dan tinggalkan lah orang-orang yang menjadikan agama mereka sebagai main-main dan senda gurau[486], dan mereka telah ditipu oleh kehidupan dunia. Peringatkanlah (mereka) dengan Al-Quran itu agar masing-masing diri tidak dijerumuskan ke dalam neraka, karena perbuatannya sendiri. Tidak akan ada baginya pelindung dan tidak pula pemberi syafa'at[487] selain daripada Allah. Dan jika ia menebus dengan segala macam tebusanpun, niscaya tidak akan diterima itu daripadanya. Mereka itulah orang-orang yang dijerumuskan ke dalam neraka. Bagi mereka (disediakan) minuman dari air yang sedang mendidih dan azab yang pedih disebabkan kekafiran mereka dahulu (al-Anaam : 70)


"Katakanlah: "jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari Allah dan Rasul-Nya dan dari berjihad di jalan-Nya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusan-Nya." Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik. (at-Taubah : 24)


Alangkah indahnya mat-mat rempit yang begitu ramai tu,daripada membazir minyak,menambah dosa dan mati sia-sia,pergi berjihad menegakkan agama Allah....sekurang-kurangnya dijamin terus ke syurga......

Fikir-fikirkanlah..... Hidup di dunia tak lama...tau-tau dah 20,30,40,50...dan tau-tau dah mati.....
Wallahua'lam....

No comments: