Tuesday, March 22, 2011

Wanita Melayu Menjadikan Allah Sebagai Jin Lampu


Di Copy Dan Paste dari www.ustaz.blogspot.com

Apabila Allah memerintahkan wanita Islam supaya menutup aurat maka mereka pun menjawab kembali dengan mengatakan perasaan saya belum bersedia untuk menerimanya. Apabila sudah bertudung dan memakai tutup kepala maka wanita diarahkan pula untuk melabuhkan pakaian mereka dan menutup tudung sehingga menutupi dada maka mereka pun akan berkata lagi ini sesuatu yang menyusahkan dan perasaan saya semakin rasa tidak selesa dan tidak tenteram kenapa harus wanita yang menutup badan bukannya lelaki yang menundukkan pandangan ?

Takala Islam datang membawa hukum keharusan poligami kepada lelaki maka mereka pun melenting dan berkata ini bukanlah sebuah keadilan tetapi sebenarnya kejahatan daripada tuhan dan agama yang mahu menindas golongan wanita. Lelaki tidak wajar dan tidak boleh berpoligami ! Biarkan tuhan mengizinkan tetapi saya sama sekali tidak bersedia untuk suami berpoligami.

Kata-kata mereka yang selalunya dijadikan hujah ialah jika tuhan itu sendiri tidak suka diduakan maka kenapakah wanita-wanita ciptaan tuhan pula mahu diduakan sedangkan kami adalah wanita-wanita yang baik ? Demikianlah ujar mereka yang perasan dirinya sedang disayangi tuhan.

Melihatkan kaum lelaki memonopoli urusan agama maka mereka juga mahu ke depan dan mengambil peranan sebagai hakim dalam urusan syariah. Ketika melihat al-quran dan hadis ditafsirkan dan diajar oleh kaum lelaki maka mereka juga tidak berpuas hati dan mahukan kedudukan yang sama untuk boleh mentafsir al-quran dan hadis demi memastikan tiada kezaliman yang akan dilakukan ke atas diri mereka.

Maka ditafsirlah agama dan disyarahkanlah al-quran dan hadis mengikut kesesuaian mereka dan diterima mana-mana yang tidak menyalahi perasaan dan hawa nafsu mereka sedangkan yang dianggap menindas dan sukar diterima oleh perasaan maka akan tertolaklah ia.

Kita melihat golongan wanita sekarang dan kita merasa kasihan.

Kasihan kerana mereka sedang disesatkan oleh perasaan, hidup dalam keadaan perasan dan setiap hari meneruskan kehidupan demi memenuhi perasaan mereka terhadap sesuatu. Makan dan minum kerana perasaan, berkahwin kerana perasaan dan segala-galanya dilakukan dengan mengikut kehendak perasaan.

Allah swt sebagai Jin Lampu (Khadam kepada kaum wanita)

Di sisi wanita-wanita yang mempertuhankan hawa nafsu dan diri mereka sendiri ini kedudukan Allah swt disamping mereka tidak lebih dari sekadar Teddy Bear yang comel dan diseru serta dipeluk di saat kesunyian, kesedihan dan sebagai teman gomol ketika tidur buat menemani diri mereka dan buat mengadu kesusahan. Manakala di saat kegembiraan, ketika dating dengan "boyfriend" dan sewaktu teman lelaki ajak ke kedai makan maka Allah swt akan dilupakan. Sewaktu dalam dakapan kekasih hati dan lelaki yang dicintai maka soal halal haram akan dihilangkan daripada ingatan.

Seumur hidup mereka bermula daripada soal aqidah (mengenal Allah swt) dan mengenali rasul-Nya tidaklah diambil peduli atau diambil kisah seperti mana mereka mengenali dan mengambil pusing berkenaan artis-artis barat dan pujaan hati. Ibadah mereka sangat caca merba dengan alasan datang bulan sambil bermusim-musim lamanya tidak menunaikan solat dan penuh dengan kelompongan dan kejahilan apabila makna bacaan dalam solat langsung tidak dihiraukan.

Pun begitu mereka akan mengaku sebagai beragama dan sangat cintakan tuhan. Buktinya adalah melalui ucapan dan kad-kad cinta serta nasyid-nasyid yang mengembirakan serta bacaan doa-doa yang dibaca agar Allah swt menjaga mereka agar selama mereka keluar dari rumah dengan tanpa mahram, keluar ke panggung wayang dan berdating dengan pakwe atau kekasih mereka maka mereka akan dipelihara oleh Allah swt.

Bukanlah Allah itu jin lampu yang boleh diseru untuk menunaikan segala hasrat mereka ? apabila ada keperluan maka akan digosok-gosoklah Al-Quran dan dibacalah ia dengan air mata bercucuran kerana telah bercerai, ditinggalkan atau ditipu kekasih hati. Datanglah Allah sekonyong-konyong dan bertanya mereka apakah hasrat kamu ?

Maka mereka pun akan memintalah kepada Allah itu ini...begini dan begitu...lalu berkata : "Thank you Allah.." kalau ada- apa lagi nanti i call you again...i love you...you have been so nice to me...i love you Allah...dengan wajah ceria, senyuman gembira kerana Allah telah memakbulkan hasrat mereka.

Hakikatnya mereka lebih mengasihi pakwe, suami dan kekasih mereka melebihi Allah swt, mereka mensyirikkan-Nya setiap masa tetapi itu tidak mengapa yang penting perasaan mereka terjaga.

Bukankah Islam ini datang untuk menjaga perasaan mereka ? Bukankah Allah itu teddy bear mereka ? Bukankah nabi salallahualaihiwassalam itu adalah rasul yang datang membawakan Islam sebagai motivasi kepada mereka agar dapat berjaya dalam peperiksaan, agar anak-anak mereka taat kepada mereka dan agar suami-suami mengasihi mereka ?

apa yang penting dalam hidup ini ialah diri mereka....perasaan mereka itulah lebih penting daripada bumi dan langit....

Kerana mereka adalah tuhan...

Perasaan itu sebenarnya adalah nafsu yang membawa mereka kepada kehancuran. Syaitan yang sedang menunggang hawa nafsu dan perasaan mereka kepada kesesatan dan mengikut jalan-jalan yang membawa kepada kegelapan.

Islam melarang mengikuti nafsu tanpa batasan

Ramai wanita tidak menyedari bahawa sebenarnya apa yang dianggap sebagai perasaannya itu hakikatnya adalah nafsu. Perasaan cinta itu adalah nafsu, perasaan sayang itu adalah nafsu dan perasaan suka dan berkehendak itu juga adalah nafsu. Nafsu ini boleh membawa kepada kerosakkan dan kehancuran jika tidak dapat dikawal oleh keimanan.

Allah swt berfirman yang bermaksud : “Sesungguhnya nafsu itu selalu menyuruh kepada kejahatan.” (Yusof : 53)

Manakala dalam ayat yang lain Allah swt berpesan yang bermaksud : “Janganlah kamu mengikuti hawa nafsu kerana ia akan menyesatkan kamu dari jalan Allah. Sesungguhnya orang-orang yang sesat dari jalan Allah akan mendapat azab yang berat, kerana mereka melupakan hari perhitungan.” (Shaad : 26)

Perasaan manusia itu terbahagi kepada dua, satu ialah bahagian yang fitrah yang menyeru kepada kebaikan dan hati nuraini serta naluri yang menuju kepada kebaikan manakala satu lagi bahagian ialah ruangan syaitan dan pintu masuk kepada kejahatan serta menjadi ruang serta alat untuk digunakan oleh Iblis dan syaitan. Perasaan yang kedua dikenali sebagai emosi dan rasa-rasa di hati yang didalangi oleh kehendak dan kecintaan kepada sesuatu. atau emosi yang terzahir melalui hasil pemikiran seseorang terhadap sesuatu perkara atau sebagai tindak balas terhadap kejadian yang menimpa dirinya.

Bagi perasaan dalam bahagian pertama maka ianya tidak salah dan Islam menitik beratkan persoalan hati dan perasaan manusia. Ini kerana dalam Al-Quran terdapat banyak ayat-ayat Allah yang mengajarkan hamba-hamba-Nya untuk menjaga hati dan perasaan manusia lain.

Firman Allah swt yang bermaksud :“Orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah, kemudian mereka tidak mengiringi apa yang dinafkahkannya itu dengan menyebut-nyebut pemberiannya dan dengan tidak menyakiti (perasaan si penerima) maka mereka memperoleh pahala di sisi Tuhan mereka. Tidak ada kebimbangan terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati.” (Al-Baqarah : 262)

Manakala dalam ayat yang seterusnya Allah swt berfirman yang bermaksud : “Perkataan yang baik dan pemberian maaf itu adalah lebih baik daripada sedekah yang diiringi dengan sesuatu yang menyakitkan (perasaan si penerima). Allah Maha Kaya lagi Maha Penyantun.” (Al-baqarah : 263)

Berdasarkan ayat di atas, menjaga hati dan perasaan manusia sememangnya merupakan salah satu daripada suruhan agama. Begitu juga dengan perintah supaya tidak bercakap kasar, menghormati orang tua dan tidak meninggikan suara di hadapan mereka serta lain-lain hal yang berkait bab akhlak dan adab yang diajarkan di dalam Islam semuanya adalah bertujuan untuk menjaga hati dan perasaan manusia kerana Allah swt memuliakan orang-orang yang berakhlak yang pandai memelihara hubungan baik dengan Allah dan hubungan baik dengan sesama manusia dan makhluk-makhluk-Nya.

Daripada Ibn Mas’ud ra bahawa rasulullah salallahualaihiwassalam bersabda : ““Apabila kamu bertiga , maka janganlah dua orang berbisik-bisik tanpa disertai oleh yang seorang lagi , kecuali kamu berada dengan orang ramai , kerana perbuatan tersebut akan menyakitinya (orang ketiga tadi).” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Walaubagaimanapun, disebalik segala suruhan supaya menjaga hati dan perasaan manusia kerana ianya merupakan perintah agama maka Allah swt juga memerintahkan manusia supaya tidak mengikut hawa nafsu dan perasaan sehingga melampaui batasan dan menjadikan ianya kiblat ikutan dalam kehidupan.

Ini ialah bahagian kedua perasaan manusia yang menjadi bahan dan alat tunggangan syaitan dalam menyesatkan kaum wanita serta anak adam.

Wanita Melayu mem”Pertuhan”kan Perasaan

Situasi umat Islam sekarang semakin parah dan berada dalam keadaan yang sangat tenat apabila kaum wanita mereka telah pun dikuasai oleh kejahilan dan hawa nafsu yang bernama perasaan.

Melalui perasaan sesuatu hukum agama boleh diterima atau ditolak secara mentah-mentah dan dengan perasaan seseorang wanita boleh mentafsirkan al-quran dan as-sunnah sekalipun tidak boleh berbahasa arab dan jahil tentang hokum hakamnya. Apa yang penting ialah memuaskan hati dan perasaannya.

Mereka beragama juga demi kerana menghilangkan rasa bersalah dan kerana mahu menjaga kestabilan perasaannya. Agama mampu menjaga perasaan dan merasakan diri mereka sedang dalam keadaan dirahmati dan dilindungi oleh tuhan. Perasaan demi perasaan kaum wanita menjadi panduan dalam kehidupan apabila segala-galanya bermula daripada soal jodoh, makanan, pekerjaan dan kehidupannya adalah ditentukan oleh perasaan dan bukanlah lagi Al-Quran dan As-sunnah mahupun Allah selaku tuhan.

Di dalam sebuah forum wanita yang dianjurkan oleh sebuah persatuan wanita maka berbicaralah orang-orang di dalamnya berkenaan hal-ehwal kaum wanita. Segala isu dan cerita yang terkeluar adalah tidak menyalahi lima perkara iaitu : tentang isu yang menyentuh perasaan, apa perasaan kita, kenapa kita berperasaan seperti itu, penegasan bahawa perasaan perlu dijaga, perkongsian perasaan antara satu sama lain.Sikap mereka ini jelas menunjukkan bahawa mereka telah kufur kepada tuhan dan mempertuhankan perasaan dan hawa nafsu mereka dengan menjadikan ianya bukan sahaja sebagai Rabb sembahan, Illah dan ikutan sebaliknya menjadikan perasaan mereka sebagai berhala-berhala yang disembah setiap masa dan ketika.

Tanyakanlah mereka kenapakah kamu bersolat ?

Mereka akan menjawab kerana solat itu dapat membuatkan hati menjadi tenteram dan perasaan saya menjadi tenang. Kasihan mereka yang sudah terkeliru dalam sembahan apabila menyangka bahawa kehidupan mereka itu sebenarnya untuk memenuhi perasaan mereka sendiri bukannya untuk mengabdikan diri kepada tuhan di waktu senang dan di waktu sempit.

Kasihan dengan generasi masa depan kerana mereka sama sekali tidak akan bertemu dengan zaman kegemilangan. Masakan umat boleh gemilang jika wanitanya masih tenggelam dalam khayalan perasaan.

2 comments:

Miss.Anis said...

Puan Ada email,saya Ada kemusykilan tentang polygamy,nak paste kat sini tak dapat,panjang sangat..

Amiratun Nadhirah said...

amiratun.nadhirah@gmail.com